Uluslararası Gönüllü Çalışma Kampları Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Kampları nereden görebiliriz?

http://gonulluhizmetlerdernegi.org/kampcilik/kamp-secim-sayfasi-kamp-arama-motoru linkinden ulaşabilirsiniz.

Not : “Kamplar genel olarak yaz aylarındadır. Bu nedenle bakmış olduğunuz tarihte yeterli sayıda kamp göremeyebilirsiniz. Yaz kampları 20 Mart’tan sonra görülebilir”

Kamplar ne zaman açıklanıyor? Sistemde kampları neden göremiyorum?

Yaz kamplarını 15 Mart’tan sonra görebilirsiniz. Daha önce baktığınızda yalnızca kış ve bahar kamplarını görebilirsiniz.

Kamp kayıtlarınız ne zaman başlıyor ve kapanıyor? Kayıtlar ne zamana kadar devam ediyor? En son ne zaman kadar kayıt yaptırmalıyım?

Kamp kayıtlarımız Ekim ayında başlar ve ülkelerdeki kamp kontenjanlarımız dolduğunda kapanır. Kesin bir kapanış tarihi yoktur. Kotalar dolmuş olsa bile, yeni kamplar açıldığında onları da duyuruyoruz. Ancak 1 Hazirandan sonra kayıt olursanız istediğiniz ülkeye gitme şansınız çok düşük olacaktır.

İstanbul’da yaşamıyorum işlemlerimi nasıl yürütebilirim?

Internetten kamp kaydınızı yapabilirsiniz.
http://gonulluhizmetlerdernegi.org/kampcilik/internetten-kayit-online-basvuru-formu/ adresindeki başvuru belgesini doldurmanız ve kayıt  ücretini İş Bankası Beyoğlu-Galatasaray Şubesi (Şube Kodu: 1011) 2028338 (IBAN-TR85 0006 4000 0011 0112 0283 38) numaralı Gönüllü Hizmetler Derneği İktisadi İşletmesi hesabına yatırmanız yeterlidir. Gönderici adını ve açıklama kısmına “Kamp kayıt bedeli” yazdırmayı unutmayın.

Kampa katılmak istiyorum ama öğrenci değilim – çalışmıyorum, ne yapabilirim?

Kendini ifade edecek kadar İngilizce bilen herkes kamplara katılabilir. Kampa kayıt olabilirsiniz. Başvurularınızı yapıp kampa kabul de edilirsiniz. Kuruluştan davetiyeniz de gelir. Ancak ülkenize geri döneceğinizi gösteren her hangi bir resmi bağlantınız olmadan vize başvurusu yapacak iseniz, kuruluştan gelecek olan davetiye vize garantisi sağlamaz. Vize için istenilen diğer belgeleri de hazırlayıp vize başvurunuzu yaptığınızda bireysel değerlendirilirsiniz. %100 vize alamazsınız da demek değildir. Sadece deneyimlerimiz gereği yaptığımız bir paylaşımdır.

Pasaportum yok, Kampa başvurabilir miyim?

Evet. Başvuru sırasında pasaporta gerek yoktur. Ancak Nisan ayında kampınızı seçerken pasaportunuz elinizde olmalıdır. Bu nedenle en geç Mart ayında pasaport çıkartmış olmalısınız.

Ön Kayıt sırasında tercih edeceğimiz ülkelerden 1. sırada yazdığımıza gitmemizin garantisi nedir?

Ön kayıt sırasında belirttiğiniz 3 ülke arasından ilk tercih ettiğiniz ülkeye yerleşme olasılığınız ön kaydınızı erken yaptırmanız ile doğru orantılıdır. Yani ne kadar erken ön kayıt olmuşsanız, gitmek istediğiniz ülkeye ve kampa yerleşme olasılığınız o kadar artar.

Ön Kayıt sırasında belirttiğimiz 3 ülkeyi  Mart ayında kamplar açıklandığında değiştirebiliyor muyuz?

Mart ayında kamplarımız açıklandığında kayıt formunuzda belirttiğiniz ülkelerin dışında da tercih yapabilirsiniz. Bizim için önemli olan kayıt numaranızdır.

Neden erken kayıt yaptırmak daha avantajlı?

Kamp seçimleriniz sırasında kayıt numarasına göre yerleştirme yaptığımız için erken kayıt olmanız önemlidir. Bazı durumlarda aynı kampı birden fazla kişi tercih ettiğinde, bu tercih eden kişiler arasında en erken kayıt olan sizseniz, o kampa siz yerleşirsiniz, diğerlerinin ise yine kayıt numaralarına göre 2. 3. 4. tercihlerine bakılır.

Kamp tercihlerimizi ne zaman yapıyoruz?

Kamp tercihlerinizi 15 Mart’ta, yaz kamp listeleri veri tabanına yüklendikten sonra yapabilirsiniz. Ekim’den itibaren ön kayıtlarını aldığımız kampçılardan sadece gitmek istedikleri en az 3 ülkeyi belirlemelerini, Mart ayında da kamplar açıklandığında ön kayıtları sırasında seçtikleri 3 ülkeden tercih yapmalarını istiyoruz.

Kamp tercihlerimizi size ne zaman ne nasıl ulaştırıyoruz?

Kampları görmeye başlayacağınız zamanı, SMS ve e-posta aracılığıyla duyuruyoruz.  Kampların tamamı veri tabanına girildikten sonra, tercih formu e-posta olarak size ulaştıracağız. Kamp tercih listenizi yapmanızı isteyeceğiz. Duyuruda belirtilen son tarihe kadar listenizi oluşturuyorsunuz ve e-mail yoluyla bize gönderiyorsunuz.

Hangi ülkedeki kampları tavsiye edersiniz?

Gönüllü Hizmetler Derneği ülke ayırımı yapmadan tüm kampları tavsiye etmektedir. Çünkü kampları güzel yapan hangi ülkede olduğu ya da kampın fiziksel koşullarından çok oraya gelen insanlardır. Bu nedenle şuradaki bu kamp iyidir demek doğru olmaz.  Hangi ülkede olursa olsun kampların ortak özellikleri vardır. Sonuçta İngilizce konuşulan uluslararası bir gruba katılacaksınız.

Uluslararası Gönüllü Çalışma Kamplarının süresi ne kadardır?

Kampların süresi 1 hafta ile 3 hafta arasındadır.  Az da olsa daha uzun süreli kamplar da vardır.

Daha uzun süreli projeler yok mu? Katılamaz mıyım?

Uzun – Orta süreli (1-2-3 ve daha fazla ay süren) projeler vardır. Ancak 90 günü aşacak projelerin vize başvurularında problem yaşanabileceği için bu kamplar tavsiye edilmemektedir. Yeşil pasaportu olanlar yaralanabilir. Ya da daha önce vize almışsanız bu projelere de başvurabilirsiniz. Diğer bir dezavantaj ise, 1 kamp yapmış olmak ya da benzer gönüllü çalışmada deneyim sahibi olmak şartı aranır. Bu nedenle, 2-3 haftadan fazla olan projelere başvuru süreci ve başvurunuzun değerlendirmesi farklı koşullar gerektirir.

Kamp süresini uzatabilir miyim ?

Her kampın başlangıç ve bitiş tarihi bellidir. Art arda 2 ya da daha fazla kampa katılarak süreyi uzatabilirsiniz. İlk kampınız bittiğinde ardından başka bir kampa geçebilirsiniz. Art arda kamplarınızı aynı ülkede farklı şehirlerden, ya da farklı ülkelerden seçebilirsiniz. Ancak birden fazla kampa gitmeye kayıt olurken karar vermiş olmanız gerekir. “ İlk kampıma gittim çok sevdim dönmek istemiyorum 1 kamp daha seçip, hemen gider katılırım. “ demeyin, çünkü o tarihte boş yer bulmak çok daha zordur. Daha da önemlisi, vize süreniz dolduysa 2. Bir kampa geçemezsiniz. Bu nedenle önceden 2 kampa kayıt olup ona göre vize almalısınız.

Kamptan sonra gezebilir miyim?

Kampınızda çok eğlendiniz, güzel arkadaşlıklar kurdunuz, çokça şey öğrendiniz ama gezme şansınız pek olmadı ise, çoğunlukla kampçılarımızın yaptığı gibi interrail yapmayı düşünebilirsiniz. Bkz. http://ulasim.genctur.com.tr/.  Not : böyle bir planınız olursa vize sürenizi daha uzun almanız gerekecektir. Ayrıca bu sürede yemek ve konaklama giderlerinizi kendinizin karşılayacağını da unutmayın.

18 yaş üstü kampları hangi ülkelerde var?

18 yaş üstü kampları 80’i aşkın ülkede vardır. Bu listeyi sitemizdeki kamp arama motorunda kıtalar/ülkeler listesinde görebilirsiniz. Avrupa’nın bütün ülkelerinde olduğu gibi batıda Amerika, Meksika, Kanada, doğuda Tayland, Kore, Japonya gibi ülkelerde hatta Gana, Endonezya ve Brezilya’da da 18 yaş üstü kamplarımız bulunmaktadır.

18 yaş altı kampları hangi ülkelerde var ?

Almanya, Fransa, Estonya, Belçika, Türkiye’de her yıl düzenli olarak 18 yas altı gönüllü çalışma kampları düzenlerler. Zaman zaman Finlandiya, Litvanya’da da 18 yaş altı gönüllü çalışma kampı düzenlenmektedir.

Bir arkadaşım ile kampa katılmak istiyoruz. Birlikte aynı kampa katılabilmemizin garantisi var mı?

Bir arkadaşınız ile aynı kampa katılabilirsiniz. Mart ayında kamp tercihleri sırasında «Gitmek istediğiniz arkadaşınız varsa belirtiniz» diye kamp seçim formunda bunu soruyoruz. Fakat birden fazla arkadaşınızla aynı kampa katılma ihtimaliniz çok düşüktür.

Kardeşim ile aynı kampa gidebilir miyim?

Yaşların uygunluğuna bakılır. Her bir kardeşin yaşı, gruplardan hangisine uyuyorsa ona göre tercih yapması gerekir. Kamplar : 13-15, 14-17, 15-17, 16-26, 18 yaş üstü olarak gruplara ayrılmaktadır. Kardeşiniz 12 yaşından küçük ise onunla birlikte bir Aile Kampı’na gidebilirsiniz.

Kampların dili nedir? Ülkeden ülkeye değişir mi?

Kampların ortak dili İngilizce’dir. Ayrıca ülkesine göre kamp dili Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Japonca ya da Rusça olan özel kamplar da bulunmaktadır Kampları incelerken ayrıntılarında dil özelliklerini görerek tercih edebilirsiniz.

Kamplarda dil eğitimi var mı?

Kamp, dil kursu içermez. 7-8 farklı ülkeden gelen yaşıt gönüllülerle geçirilen zaman zarfında 2-3 hafta boyunca yoğun şekilde yabancı dilinizi konuşarak geliştirirsiniz.

İngilizcemi geliştirmek için İngiltere / Amerika’ya gitmek zorunda mıyım?

Hayır, kamp tanımında aksi belirtilmedikçe tüm ülkelerdeki kampların ortak dili İngilizce’dir. Sürekli İngilizce konuşulan bir ortamda olacağınızdan, İngilizcenizi her ülkede geliştirebilirsiniz. Ayrıca, ABD ve İngiltere’de çoğu projede iyi derecede İngilizce konuşabilmeniz beklenir.

Kamplarda çalışma saatleri ne kadardır?

Günde 5-6 saat gönüllü olarak kamu yararına bir işte çalışırsınız. Ayrıca haftada 1 ya da 2 gün boş olduğunuz, çalışmadığınız günler de olur.

Kamplara ortalama kaç kişi katılır ? Bu katılımcılar nereden gelirler?

Kamplarda, kamp liderleriniz ile birlikte iş türüne göre 10-20 gönüllü kampçı olur. Aynı ulustan en fazla 2 kişi (20 kişilik kamplarda daha fazla) olabilir. Amaç farklı ülkelerden gelen kampçıların kendi dillerini konuşmaması ve ülke gruplaşmasını önlemektir. Dolayısı ile genelde, Türkiye’den de bir kampa en fazla 2 kampçı yerleştirebilmekteyiz.

Kampa nasıl ulaşacağım? Karşılama var mı?

Kampçılar havaalanında karşılanmaz. Ancak kamp öncesi size iletilecek bilgi kağıdında (INFOSHEET) kamp yerine ya da buluşma noktasına nasıl gideceğiniz, gerekli telefon numaraları gibi tüm bilgiler yer alacaktır.

Vize garantisi var mı?

Kampa katılacak olmak vize garantisi sağlamaz. Her ne kadar sizin adınıza getireceğimiz davetiye işinizi kolaylaştırıyor olsa da vize de son karar konsolosluklardadır.

Vize işlemlerimi kim yapıyor?

Vize alabilmeniz için, yerleştiğiniz ülkenin kampçı kuruluşundan adınıza getirttiğimiz davetiyeyi bizden alıp, hazırlamanız gereken diğer belgeler ile birlikte konsolosluğa başvurunuzu siz yapıyorsunuz.

Vize almamda nasıl yardımcı oluyorsunuz?

Gönüllü Hizmetler Derneği,  vize işlemlerinizi kolaylaştırmak için yurt dışından gelen adınıza düzenlenmiş kamp davetiyesi ve konsolosluğa yazılmış destek mektubunun yanısıra  konsoloslukların istedikleri belgelerin ne olduğu konusunda size bilgi vermektedir.

Ancak her başvurananın vize alacağı garantisi yoktur. Bu konusa son kararı konsolosluklar kendi çalışma ilkelerine göre vermektedirler.

Vize alamayan oluyor mu?

Genellikle vize sorunu yaşanmıyor. Ama daha önceden bir vize reddiniz varsa, başvuru sırasında evraklarınız eksikse, ya da konsolosluk geri döneceğinize ikna olmamışsa vize alamayabilirsiniz. 2011’de yolladığımız 700 kampçıdan yalnızca 5 tanesi vize alamamıştır.

Vize alamazsam ne oluyor?

Vize alamazsanız sizi vize istemeyen ve o tarihte boş yeri bulunan  bir başka ülkedeki kampa yerleştirebiliriz. Böylece kayıt ücretiniz yanmaz. Ama önerilen ülkelere gitmek istemezseniz kayıt ücreti geri ödenmez.

Çalışılmayan boş günlerde neler yapılıyor?

Çalışma saatleriniz dışında boş zamanınız olacağı gibi haftada 1 ya da 2 gün tatiliniz de vardır. Kampçılar boş zamanlarını ve tatil günlerini eğer kampı düzenleyen kuruluşun bir etkinliği yoksa kendi istediği gibi ya da diğer kampçılarla birlikte kamp yerinde ya da başka bir yerde değerlendirebilirler. Liderinizin rehberliğinde yakın çevreye geziler düzenleyebilirsiniz.

Kampta sorumlu kişiler var mı?

Her kampta, düzeni sağlayacak, kampçıların sorunları ile ilgilenecek kamp liderleri bulunur.

Kampa gitmeden önce nasıl hazırlık yapacağım?

Kişisel konular dışındaki tüm bilgilendirme, anımsatma, düzeltme ve güncellemeleri bu grup üzerinden sizlere ulaştırıyoruz. Özel sorularınızı  Yurt Dışı Kampları çalışanlarına e-posta ile sorabilirsiniz. Bunu yanında kamp yerleşimlerine geçmeden önce 1 toplantı, davetiyelerinizi beklerken, vize başvurularınız öncesinde 1 toplantı ve yola çıkmadan önce 1 toplantı olmak üzere, toplamda düzenleyeceğimiz 3 toplantı vardır.

Kamplara katılımda herhangi bir ek ücret var mıdır?

Kamplarda genelde ek ücret yoktur. Ancak kimi kampçı kuruluşlar, kampların giderlerini karşılamak amacı ile, Türkiye’de Gönüllü Hizmetler Derneği tarafından alınan kayıt ücretinin yanısıra tüm ya da bazı kampçıları için ek ücret almaktadırlar. Genellikle 18 yaş altı kamplarda karşılaştığımız bu ücretler kampına göre 20 – 250 € arasında değişmektedir. 18 yaş üzeri için ise yalnızca özel ilgi kamplarında ek ücret vardır. Kampların seçim aşamasında kampların tanıtımlarını okurken ek ücret olup olmadığını göreceksiniz.

Yurtdışı deneyimi yaşamak istiyorum. Hangi program bana daha uygun?

Yurtdışına çıkmak istiyorsunuz ve farklı farklı programlar duydunuz. Şu anda bu yazıyı okuyorsanız Gönüllü Hizmetler Derneği’ den da haberdar oldunuz demektir. Gönüllü Hizmetler Derneği sayfasında yer alan farklı program seçenekleri iştahınızı kabarttı (: ne güzel.. ama Interraila mı gitsem ? Kampa mı katılsam? Yoksa EVS mi yapsam? Aslında Dil kursuna mı ihtiyacım var? Derken kafanız karıştıysa… öncelikle teker teker programları okuyun, bilgilenin ve sorularınız olursa bize sorun / yazın / gelin görüşelim.

Kampların AGH – EVS’ den farkı nedir?

Avrupa Gönüllü Hizmeti (EVS – European Voluntary Service) 1 yıllık bir gönüllü çalışma programıdır ve hemen tüm giderlerinizi AB Gençlik Programı fonları karşılar. Üstelik kayıt ücreti de yoktur. Ayrıntılarını, http://gonulluhizmetlerdernegi.org/agh/  ‘dan “AGH – EVS“ başlığı altında bulabilirsiniz.

Kayıt ücreti ödeyerek gideceğiniz kamplarda ise kampa gidene kadar olan pasaport, vize ve yol giderleri size aittir. Kampta kalacağınız 2 ya da 3 haftalık süre içinde yapacağınız gönüllü çalışmal karşılığında yemek ve konaklama ücretsizdir.

Gönüllü Hizmetler Derneği’ den nasıl haber alabilirim?

Gönüllü Hizmetler Derneği’in AYLIK bültenini e-posta yoluyla alabilirsiniz. Bunun için info@gonulluhizmetlerdernegi.org adresine adınızı ve e-posta adresini yollamanız yeterlidir.